2012 m. sausio 30 d., pirmadienis

Originalus kvepalai

Dažnai įvairiuose interneto forumuose diskutuojama apie tai, kur perkami originalus kvepalai, o kur gali tekti susidurti su klastotėmis. Turbūt niekam, kas bent kelis kartus yra įsigiję kvepalus, nėra paslaptis, jog kaip padirbinėjami žinomų prekinių ženklų drabužiai ar kitos prekės, taip padirbinėjami ir kvepalai. Kai kuriais atvejais atskirti kur originalus kvepalai, o kur padirbiniai yra itin lengva. Taip būna tada, kai klastotės yra prastos kokybės, nesivarginant atitikti originalus. Pirmas stiprus įtarimas kyla vien užmetus akį į pakuotę – jei originalus kvepalai pakuojami kone preciziškai kruopščiai, tai padirbti kvepalai, toks įspūdis, kone atžagariomis rankomis. Kitas svarbus elementas – skiriasi pavadinimai. Nors pakuotės ir net buteliuko formos bei spalvos gali būti identiškos originaliems, gaminio pavadinimas gali tik skambėti panašiai arba skirtis viena ar keliomis raidėmis – taip klastočių gamintojai siekia išvengti teisinių sankscijų už produkto padirbinėjimą ir gali bandyti teisintis, kad gamina kitą gaminį. Dar vienas skirtumas yra kaina – originalus kvepalai kainuoja pakankamai brangiai, o klastotės dažniausiai būna kur kas pigesnės.

Originalus kvepalai
Kitas reikalas, kai kalba eina apie kokybiškas klastotes. Joms pagaminti reikia sudėtingesnių techninių įrengimų, didesnės patirties ir daugiau įžūlumo, nes tokias klastotes paprastai siekiama parduoti panašia kaina, kaip parduodami ir originalus kvepalai. Tiek pakuotė, tiek buteliukas, tiek kvapas bus praktiškai lygiai tokie patys kaip ir originalus, tačiau tam tikri elementai visgi bylos jų nenaudai. Kiekvieni kvepalai, jei jie originalus, turi unikalų serijos numerį. Klastotės jo neturi, arba turi nurodytą tokį serijos numerį, kuris realiai neegzistuoja, tačiau ppastarajį galima patikrinti nebent kreipiantis į firmą gamintoją. Spaudoje kartais nuskamba atvejai, kai net prabangos prekių parduotuvėse teisėsaugininkai randa padirbinius, tačiau daugeliu atvejų tokios bylos subliūkšta, nes nustatyti kvepalų originalumą yra sudėtinga, juk kartais apsirinka ir ekspertai. Žinia, kad kainuoja padirbti kvepalai pigiau, dažnai tokių galima rasti interneto skelbimų portaluose, kur tokių klastočių platintojai skelbiasi parduodantys testerius patrauklesnėmis kainomis. Tačiau sulyginus originalius kvepalus su tokiais testeriais juntamas šioks toks jei ne paties kvapo, tai bent jo intensyvumo skirtumas. Be to, klastotės pasižymi ir trumpiau išliekančiu kvapu. Kvepalai internetu parduodami kur kas platesniais kanalais nei tradicinėje rinkoje – juos galima rasti tiek elektroninėse parduotuvėse, tiek jau minėtuose skelbimų portaluose, netgi socialiniuose tinkluose.

Tačiau pigus kvepalai nebūtinai reiškia, kad jie nėra originalus. Dažnai originalus kvepalai pigiau parduodami akcijų metu, pavyzdžiui, prieš švento Valentino dieną, žymimą kiekvienų metų vasario keturioliktąją ir laikomą įsimylėjėlių švente.

Kaina, priešingai gajam įsitikinimui, nėra ir negali būti vieninteliu rodikliu, nustatant ar kvepalai yra originalus ar padirbti. Kodėl? Todėl, kad originalus kvepalai internetu dažnai parduodami pigiau, negu specializuotose parduotuvėse, tačiau tai nereiškia, kad internete vien padirbiniai. Iš tikrųjų, internetu kvepalus parduoda ir nemažai rimtų, patikimų įmonių, kurios nerizikuotų savo reputacija, siekdamos nežymiai padidinti pelną parduodamos pirkėjams klastotes. Geras vardas šiuo atveju yra būtinas siekiant sėkmingai tęsti veiklą, todėl ilgalaikiai internetiniai projektai su laiku įgija patikimų pardavėjų vardą. Žinoma, verta suabejoti ar pirkti kvepalus internetu, jei apsilankėte iki šiol nematytoje svetainėje, kurioje nėra nurodyta jokių kitų pardavėjo kontaktų išskyrus lengvai pakeičiamus telefono numerį ar elektroninio pašto adresą. Taip pat verta atkreipti dėmesį ir į tokio pardavėjo siūlomų prekių asortimentą – parduodant klastotes jis retai bus platus, nes ilgainiui klastočių pardavėjo reputacija pasivys ir tada realizuoti padirbtus kvepalus taps kur kas sunkiau.